Η κύστη κόκκυγα είναι ένα συχνό πρόβλημα στις ηλικίες μεταξύ 15-30 ετών, ιδιαίτερα στους άνδρες. Πρόκειται για μια καλοήθη πάθηση, η οποία, ωστόσο είναι δυνατόν να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινή ζωή του ασθενούς.
Το πρόβλημα ξεκινάει πάντοτε από τη διείσδυση μιας τρίχας στο δέρμα, ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας τριβής και ερεθισμού στην περιοχή του κόκκυγα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται σταδιακά μια κύστη γεμάτη με τρίχες. Πολλές φορές η κύστη επιμολύνεται και μαζεύει πύον (απόστημα). Τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία.
Η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το οικογενειακό ιστορικό σχετίζονται με την εμφάνιση κύστης κόκκυγα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ανατομία της περιοχής αλλά και η μεγάλου βαθμού τριχοφυΐα.
Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους είναι συνήθως μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή, δεδομένου ότι ο πόνος μετά την επέμβαση είναι σημαντικός, ενώ η πλήρης επούλωση ενδέχεται να διαρκέσει 3-4 μήνες με συνεχείς αλλαγές γαζών και καθημερινή φροντίδα.
Η εισαγωγή της χρήσης του Laser κατά την τελευταία δεκαετία έχει απλοποιήσει σημαντικά τη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγα. Η άμεση εφαρμογή του στην περιοχή του προβλήματος έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή και την ταυτόχρονη σύγκλειση της κύστης χωρίς να είναι απαραίτητη η αφαίρεσή της. Το Laser έχει δράση μόνο στην κύστη κόκκυγα και δεν προκαλεί καμία βλάβη στους πέριξ φυσιολογικούς ιστούς.

Με τη μέθοδο του Laser:
1) Αποφεύγονται οι μεγάλες εκτομές και ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μικρός
2) Δεν υπάρχει καθόλου πόνος μετά το χειρουργείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του την επόμενη ημέρα.
Όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του, το Laser, έχει παρόμοια ποσοστά επιτυχίας με τις κλασσικές χειρουργικές μεθόδους, αλλά με ελάχιστη ταλαιπωρία για τον ασθενή.