Ραγάδα πρωκτού ονομάζεται ο τραυματισμός (ρήξη) στο οπίσθιο τμήμα του πρωκτικού δακτυλίου. Η κατάσταση αυτή προκαλείται από την υπερβολική διάταση του πρωκτικού δακτυλίου κατά την αφόδευση, λόγω διέλευσης ενός μεγάλου μεγέθους κοπρόλιθου, ιδιαίτερα σε ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα.

Διακρίνεται σε οξεία (με διάρκεια συμπτωμάτων κάτω από 1 μήνα) και χρόνια (όταν το πρόβλημα διαρκεί πάνω από 1 μήνα).

Το πρώτο σύμπτωμα της ραγάδας πρωκτού είναι ένας οξύς και έντονος πόνος μετά από μια δύσκολη και εργώδη κένωση. Ο πόνος αυτός μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι αρκετές ώρες και επανεμφανίζεται σε κάθε κένωση. Το άγχος της εμφάνισης του πόνου κατά τις επόμενες επισκέψεις στην τουαλέτα, οδηγεί σε περαιτέρω δυσκοιλιότητα, σχηματισμό σκληρής σύστασης κοπράνων και περαιτέρω τραυματισμό του πρωκτού, προκαλώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Σημαντικό ρόλο παίζει η αντανακλαστική (λόγω του πόνου) σύσπαση των μυών της περιοχής. Συχνό σύμπτωμα που συνοδεύει τον πόνο είναι και η αιμορραγία, η οποία γίνεται αντιληπτή είτε στο χαρτί είτε στην τουαλέτα.

Η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού γίνεται με την κλινική εξέταση.
Η θεραπεία της ραγάδας εξαρτάται από το αν είναι οξεία ή χρόνια. Στην περίπτωση της οξείας ραγάδας, η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και του πόνου σε συνδυασμό με ζεστά εδρόλουτρα οδηγεί σε ίαση στο 90% των περιπτώσεων.
Η χρόνια ραγάδα (διάρκεια συμπτωμάτων > 1 μήνα) είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί με τοπική θεραπεία (κρέμα νιτρογλυκερίνης 0,2%). Στην περίπτωση που η θεραπεία αυτή δεν είναι επιτυχής, είναι επιβεβλημένη η χειρουργική επέμβαση.

Η κλασσική χειρουργική θεραπεία της χρόνιας ραγάδας πρωκτού έχει επιτυχία πάνω από 90%. Εξέλιξη των τελευταίων ετών, αποτελεί ο συνδυασμός της κλασσικής επέμβασης με την εφαρμογή Laser στην περιοχή της ραγάδας με ενθαρρυντικά, μέχρι στιγμής, αποτελέσματα.